De Noord-Italiaanse kunststad Mantova was vorig weekend het decor voor de 4e ronde van het WK MX1. Italië is sowieso hét motorland van Europa. Naast de grootste Europese motorindustrie zitten er ook heel wat fabrikanten van motorcross accessoires in "de laars". Het circuit in Mantova is het prototype van een moderne motorcrossbaan. Relatief kort (1500m), spectaculair en overzichtelijk voor het publiek. Vanop de taluds die het circuit omzomen krijgt men een "stadion gevoel" . Een ideaal toneel dus voor één van de meest spectaculaire GP's van de afgelopen jaren, hoewel de twee reekszeges van Coppins anders laten vermoeden.
Er stond vooraf ook heel wat op het spel daar op de Po vlakte. David Phillipaerts, die nochtans niet op een geslaagd seizoensbegin kan terugblikken, werd vooraf door de organisatoren gehyped alsof hij een wegracecoryfee was. Samen met Antonio Cairoli was Phillipaerts dan ook hét uithangbord van deze GP. Maar ook jongens als Tanel Leok, Marc De Reuver en Steve Ramon dienden uit een ander vaatje te tappen. Het spektakel dat we te zien kregen tijdens deze GP stond in schril contrast met de inspiratieloze optochten die we in het Everts tijdperk te zien kregen.
Even de meest opmerkelijke wapenfeiten op een rijtje:
- Mike Brown pakt twee keer de kopstart. De Amerikaanse veteraan komt razendsnel uit de startblokken maar houdt het zelden lang vol.
- David Phillipaerts leidde een paar ronden in de eerste reeks en leek zo één en ander recht te zetten. Tot, die andere ambitieuze MX1 rookie, Marc De Reuver, kwam opzetten. De Reuver en Phillipaerts wilden allebei in hetzelfde spoor door dezelfde bocht. Iets wat uiteraard niet lukt. De Lommelse buren (De Reuver en Phillipaerts wonen in dezelfde straat in Lommel.) vielen en verloren kostbare seconden.
- Ken De Dijcker nam daarna de leiding over. Coppins kwam wel opzetten, maar kon "Keeno" niet onmiddellijk voorbij. Pas toen de Leuvenaar moe werd, kon de Kiwi naar de kop schuiven. De Dijcker kreeg nog maar eens een spectaculaire inzinking en verdween toen hij op de vijfde plaats lag.
- Pas achteraf bleek dat "Keeno" de strijd moest staken met een kapotte krukas. En dat ondanks dat hij "fabrieksrijder" is. Het wordt stilaan duidelijk dat Honda het over een andere boeg moet gooien als het de komende jaren nog eens een wereldkampioen wil hebben.
- Tanel Leok en Sébastien Pourcel stonden na afloop van de GP op trapjes 2 en 3. Een bewijs dat Kawasaki na enkele magere jaren terug meespeelt op het hoogste niveau.
- Manuel Priem kende ook zijn deel van de pech. Bij de start van reeks 1 crashte hij samen met Barragan en was dus op achtervolgen aangewezen. In de eerste ronde van de tweede reeks viel hij nog eens met die andere Kiwi, Scott Columb.
- Na de crash met Manuel Priem verdween Jonathan Barragan uit de wedstrijd. Noch een blessure, noch mechanisch onheil lag aan de basis van deze gedwongen opgave. Vader Barragan was namelijk zijn zoon ter hulp gesneld en had diens motorfiets opgeraapt. De FIM officials oordeelden echter dat dit ongeoorloofde hulp van buitenaf was.
- Men zou denken dat een vader die met zijn zoon al een paar seizoenen het WK afschuimt beter moet weten. Niet dus. Achteraf bleek dat ook KTM teammanager Stefan Everts niet echt opgezet was met deze doldrieste actie. Hij zou vader Barragans permanente pass hebben laten intrekken.
- En nog was de heibel niet gedaan bij KTM. Toen Phillipaerts in reeks 2 weer in een aanrijding betrokken was, dit keer met Kevin Strijbos (de foto's waren te zien in de Motorgazet van deze week), moest hij weer eens voortijdig de pit opzoeken. Op Sporza zag co-commentator Eric Geboers, Phillipaerts even voor Barragan aan.
- Achteraf zou ook dit incident een staartje gekregen hebben. Everts zou namens KTM een klacht ingediend hebben tegen Strijbos. De eventuele gevolgen daarvan zijn voorlopig onbekend.
- We kunnen ons echter inbeelden dat teammanager Eric Geboers van Suzuki, daar niet echt gelukkig mee was. Vorig jaar bewierookte hij S72 nog regelmatig tijdens zijn commentaren op Sporza. Afgaand op Geboers' mening over Steve Ramon was hij tijdens de reeks zelf al niet echt tevreden. Het dient gezegd, Ramon reed ontiegelijk lang achter de veel tragere Mike Brown.
- In reeks 2 stonden er voor het eerst dit seizoen twee Waalse piloten achter het starthek. Clément Desalle had in reeks 1 een mooie 11e plaats laten optekenen. Cédric Melotte moest als 2e reserve (32e kwalificatietijd) wachten tot de tweede reeks om in actie te komen. Na 6 ronden verdween de Namenaar met stille trom uit de wedstrijd.
- Canadees Mitch Cooke kwam tijdens de kwalificaties op zaterdagnamiddag niet verder dan een 39e tijd op 39 deelnemers. Eens te meer het bewijs dat de chrono-sessie een moeilijke oefening blijft voor Noord-Amerikanen. Bovendien moest Cooke het stellen met een standaard Suzuki RM-Z 450. Zwaar ontgoocheld vloog Cooke op maandag terug naar Canada.
MX2
Weer stond er geen maat op Antonio Cairoli. De Siciliaan reed in eigen land de tegenstand op een hoopje. Achter hem leken de KTM fabrieksrijders, Tyla Rattray en Tommy Searle nu goed onder stoom te komen.
Van de twee enige Belgische gekwalificeerden pakte alleen Dennis Verbruggen in elke reeks punten. "Jerre" Van Horebeek bleef puntloos. Tom De Belder en Dennis Dierckx ontgoochelden zaterdag fel en konden zich bijgevolg niet kwalificeren voor de GP.
Abonneren op:
Reacties posten (Atom)
Geen opmerkingen:
Een reactie posten